Wbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki z chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym możemy ugościć sympatyków zdrowego jedzenia. A czy Wy już rozpoczęliście sezon grillowy?
Składniki (2-3 porcje):
Szaszłyki (ok. 8 szaszłyków):
1 podwójna (ok. 400 g) pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
0,5 (ok. 300 g) cukini
1 czerwona cebula
16 niedużych pieczarek (same kapelusze)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
chili
sól
pieprz
patyczki do szaszłyków
Ryż:
3/4 szklanki (150 g) suchego ryżu
0,5 (ok. 300 g) cukini
1 łyżka masła
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
1) Pierś z kurczaka, paprykę oraz cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
2) Pieczarki oczyścić, obrać i usunąć nóżki.
3) Cebulę obrać i pokroić na 8 równych części.
4) Wszystko wrzucić do większej miski, dodać olej, doprawić solą, pieprzem, chili, dodać słodką paprykę oraz mieloną kolendrę i dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma, wtedy wszystkie kawałki będą równomiernie nasmarowane olejem i obtoczone przyprawami.
5) Przygotowane składniki na przemian nadziać na patyczki (patyczki namoczyć wcześniej w wodzie, żeby się nie przypalały) i grillować na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla (nagrzanym do 180 stopni) około 20 min, aż warzywa i kurczak zarumienią się, w połowie czasu odwrócić na drugą stronę.
6) Ryż ugotować w osolonej wodzie.
7) Na rozgrzanej patelni z masłem lekko podsmażyć cukinię startą na dużych oczkach, żeby delikatnie zmiękła.
8) Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem, dodać curry oraz chili, wymieszać i smażyć około 5 min.
9) Gotowe szaszłyki podawać z podsmażonym ryżem curry.