Delikatna, kremowa, a zarazem sycąca zupa z białych warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy):
1 (110 g) cebula
kawałek (50 g) pora
1,5 (130 g) pietruszki
1/4 (80 g) selera
1 (100 g) ziemniak
0,5 (300 g) kalafiora
3 szklanki (750 ml) bulionu
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
100 g sera Gorgonzola
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
sól
Dodatkowo:
cienkie plasterki boczku
szczypiorek
Przygotowanie:
1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem.
2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć.
3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił.
5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego).
6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem.
Świetnie wygląda z tym boczkiem:) Mniam:)
Dziękuję 🙂