Delikatne ciasto o intensywnym maślanym smaku z sezonowymi, słodkimi truskawkami i chrupiącą, lekko kokosową kruszonką. Pyszne, rozpływające się w ustach, zniewalające zapachem, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny dodatek do mrożonej kawy, herbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków.
A czy Wy już rozpoczęliście sezon truskawkowy?
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
Ciasto:
2 szklanki (300 g) mąki
1,5 kostki (300 g) masła (tylko prawdziwe mało, które zawiera od 80 do 90 proc. tłuszczów mlecznych i żadnych roślinnych)
1 szklanka (200 g) cukru
1 opakaowaniu (60 g) budyniu waniliowego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
0,5 szklanki (70 g) mąki
0,25 szklanki (30 g) cukru pudru
0,25 kostki (50 g) masła
2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
400 g świeżych, sezonowych truskawek
Przygotowanie:
1) Truskawki umyć, osuszyć i obrać szypułki.
2) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier, wiórki kokosowe i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.
3) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
4) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia.
5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Na cieście ułożyć przygotowane truskawki (zostawiając małe przestrzenie pomiędzy owocami), a wierzch równomiernie posypać przygotowaną kruszonką.
7) Piec 55 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
8) Gotowe ciasto wystudzić.
Bardzo lubię takie ciasta:) Pyszności
Najlepsze są takie proste połączenia 🙂