Czekoladowa słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis.
Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm):
Ciasto:
1 szklanka (150 g) mąki
0,5 kostki (100 g) masła
2 jajka
0,5 szklanki (125 ml) mleka
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 tabliczki (50 g) czekolady gorzkiej
0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej
2 łyżki (20 g) kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
0,5 tabliczki (50 g) czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
0,75 szklanki (100 g) czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
1) W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę gorzką i mleczną, kakao i mleko. Odstawić aby przestygło.
2) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.
3) Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek.
5) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35 min., do momentu „suchego patyczka”.
6) Przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić czekoladę z mlekiem.
7) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować polewą.
Cudowny wygląd 😉
Dziękuję 🙂
Czy można użyć mrożonych porzeczek? 🙂
Tak, można, tylko NIE rozmrażamy owoców wcześniej 🙂