Dzisiejszy deser to coś dla fanów serników, owoców i kreatywnego, alternatywnego podejścia do pracy w kuchni. Pyszne, bardzo kremowe, bogato przystrojone letnimi owocami mini serniczki na wynos. Świetny patent na spotkanie rodzinne lub przyjęcie ze znajomymi. Deserki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dzięki temu, że każda porcja znajduje się w osobnym słoiczku, bardzo efektowne. Wszyscy będą nimi zachwyceni!
Składniki (8 porcji w słoiczkach ok. 140 ml):
Masa serowa:
1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
1 kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego
1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka (10 g) żelatyny
1/3 szklanki (80 ml) gorącej wody
Spód:
100 g ciasteczek owsianych (u mnie Bonitki owsiane z orzechami z Biedronki… mniam)
1/4 kostki (50 g) masła
Dodatkowo:
sezonowe owoce
Przygotowanie:
1) Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć tłuczkiem (tak, aby zostały małe, chrupiące grudki), dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać i nałożyć po równo do słoiczków (po około 1,5 łyżki), można delikatnie ugnieść.
2) Do misy miksera dodać serek mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy i miksować przez 2-3 min.
3) Cały czas mieszając dodać jogurt naturalny.
4) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach.
5) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać.
6) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości.
7) Przygotowaną masę serową nałożyć do słoiczków i odstawić do lodówki, do stężenia (deserki najlepiej przygotować wieczorem, dzień wcześniej).
8) Gotowe serniczki udekorować sezonowymi owocami.
Apetyczne serniczki 🙂
Idealny dodatek do grilla, albo jakiegoś innego letniego spotkania ze znajomymi 😀
Zgadza sie 🙂
Dziękuję 🙂