Pierogi Ruskie to moje ulubione spośród wszystkich wariacji pierogowych z jakimi się do tej pory spotkałam. Potrafię zajadać się nimi kilka dni z rzędu i nie mieć dosyć. Nawet fakt, że to jedno z najbardziej czasochłonnych dań na jakie sobie pozwalam, nie jest w stanie mnie zniechęcić. Dlatego ten przepis to dla mnie skarb, którym z przyjemnością dzielę się z Wami.
Składniki (ok. 50 sztuk):
Ciasto:
3 szklanki (450 g) mąki
1 jajko
3/4 szklanki (180 ml) wrzątku
1 łyżka (30 g) masła
szczypta soli
Farsz:
6-7 (500 g) ziemniaków
350 g twarogu półtłustego
1 cebula
0,5 pęczka szczypiorku (opcjonalnie)
1 łyżka (30 g) masła
pieprz ziołowy
sól
Dodatkowo:
kilka platerków boczku lub masło
Przygotowanie:
Farsz:
1) Ziemnianiki, obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków ubić na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia (masę ziemniaczaną najlepiej
przygotować kilka godzin lub dzień wcześniej).
2) Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
3) Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do ziemniaków, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
4) Dodać zeszkloną cebulę oraz posiekany szczypiorek i ponowie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu.
Ciasto:
1) Mąkę przesiać do miski i dodać sól.
2) Mieszając łyżką stopniowo dolewać wrzątek, a następnie rozpuszczone masło.
3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki).
4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
Pierogi:
1) Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować dosyć cienko i wycinać kółka za pomocą szklanki (u mnie szklanka o średnicy 8 cm).
2) Na każde kółko nakładać ok. 1 łyżeczki farszu, składać na pół i zagniatać brzegi, tak aby się skleiły. Gotowe pierogi układać na tacy oprószonej mąką.
3) W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta,
najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową.
4) Ugotowane pierogi podawać z drobno pokrojonym, podsmażonym boczkiem lub polane roztopionym masłem.