Idealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać.
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
Ciasto (wszystkie składniki schłodzone):
2 szklanki (280 g) mąki pszennej
0,75 kostki (150 g) masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka wody
Nadzienie:
1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
2 jajka
1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30%
70 g tartego parmezanu
80 g szynki prosciutto
pęczek cebuli dymki
1/5 cebuli
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść.
2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej.
4) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto.
5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.
Szparagi:
1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze szparagi, cieniutko obrać).
2) Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić na połowy.
3) Połówki z główką zawinąć pojedynczo w plasterki szynki.
Nadzienie:
1) Cebulę pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
2) Podsmażoną cebulę, pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.
Quiche:
1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód.
2) Część szparagów bez główki zatopić w farszu, natomiast z główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu.
3) Całość piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
4) Gotowy kisz udekorować startym parmezanem.