fbpx
Na słodko Wielkanoc

Ciasto Raffaello

Ciasto Raffaello

Czy zaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu, domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im.  Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko.

Składniki (forma 24cm x 30cm):

Krem:

4 szklanki (1000 ml) mleka
1 kostka (200 g) masła
2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru
0,5 szklanki (100 g) cukru
2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka (12 g) mąki pszennej
1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

ok. 48 herbatników Petit Beurre
4-5 łyżek mielonych migdałów
0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem.

2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną.

3) Cały czas energicznie mieszając, przygotowaną mieszankę dodać do gorącego mleka z cukrem, a następnie, nie przestając mieszać, zagotować.

4) Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby do niego przylegała (dzięki temu nie powstanie korzuch) i odstawić do wystudzenia.

5) Masło utrzeć na puszysta masę.

6) Cały czas miksując do masła dodawać partiami wystudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe i likier kokosowy.

7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników.

8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej.

9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.

10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia (ok. 3-4 h). Przechowywać w lodówce.

Ciasto Raffaello

Ciasto Raffaello

5/5 - (1 vote)

(4) Komentarze

  1. Bardzo proste i szybkie ciasto. Najlepsze jest takie!:)
    https://julias-cooking.com/

  2. Zdecydowanie tak i nie trzeba piec 🙂

  3. ALe słodycz! Poproszę kawałeczek tego kokosowego cudeńka 🙂

  4. Nie wiem w jakim stanie dotrze ale już leci kabelkami kawałek 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *