Czy zaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu, domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko.
Składniki (forma 24cm x 30cm):
Krem:
4 szklanki (1000 ml) mleka
1 kostka (200 g) masła
2 budynie (po 40 g) waniliowe bez cukru
0,5 szklanki (100 g) cukru
2 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka (12 g) mąki pszennej
1 szklanka (100 g) wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
ok. 48 herbatników Petit Beurre
4-5 łyżek mielonych migdałów
0,5 szklanki (50 g) wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
1) W rondelku zagotować 3 szklanki mleka z cukrem.
2) Pozostałe mleko wymieszać z budyniami, mąką ziemniaczaną oraz pszenną.
3) Cały czas energicznie mieszając, przygotowaną mieszankę dodać do gorącego mleka z cukrem, a następnie, nie przestając mieszać, zagotować.
4) Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby do niego przylegała (dzięki temu nie powstanie korzuch) i odstawić do wystudzenia.
5) Masło utrzeć na puszysta masę.
6) Cały czas miksując do masła dodawać partiami wystudzony budyń, a następnie wiórki kokosowe i likier kokosowy.
7) Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników.
8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej.
9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.
10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia (ok. 3-4 h). Przechowywać w lodówce.
Bardzo proste i szybkie ciasto. Najlepsze jest takie!:)
https://julias-cooking.com/
Zdecydowanie tak i nie trzeba piec 🙂
ALe słodycz! Poproszę kawałeczek tego kokosowego cudeńka 🙂
Nie wiem w jakim stanie dotrze ale już leci kabelkami kawałek 🙂 pozdrawiam