Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, a to jest wprost idealnym połączeniem puszystego ciasta, soczystych borówek i słodkiej, delikatnej, białej czekolady. Tylko co zrobić, żeby nasze plany nie zostały wywrócone do góry nogami, a owoce nie wylądowały na dnie ciasta?
Mam dla Was kilka wskazówek:
1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz.
2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie.
3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry.
4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką pszenną w stosunku 1:1.
A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Składniki (forma 21 cm x 27 cm):
Ciasto:
1,5 szklanki (220 g) mąki pszennej
1 kostka (200 g) masła
3 jajka
0,75 szklanki (150 g) cukru
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia
Polewa:
0,5 tabliczki (50 g) białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
0,75 szklanki borówek
0,5 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z ziemniaczaną co zapobiegnie opadaniu owoców na dno ciasta.
2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę.
3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5) Ciasto równomiernie posypać borówkami.
6) Piec 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
7) Przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić czekoladę ze śmietanką.
8) Gotowe, wystudzone ciasto udekorować polewą.
Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami:) na pewno wypróbuję podobny przepis z czerwoną porzeczką
Super 🙂 pozdrawiam
Fajne ciacho. Mam przepis na puszyste ciasto do którego możesz napakować owoców ile dusza zapragnie, nawet nie osuszonych 🙂 Ale ten przepis też mi się podoba.
o widzisz.. na pewno zajrzę i wypróbuję 😉 dzięki
Również słyszałam o tym, by obtoczyć owoce w mące lub kaszy mannie. Dawno już nie robiłam tego typu ciasta, ale gdy będę robić następnym razem, będę pamiętać, że to chodzi o mąkę ziemniaczaną i pszenną:) Dzięki:)
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam 🙂