Lekka, kolorowa, soczysta, pachnąca latem bomba witaminowa. Idealny, słodki, fit deser lub rewelacyjne drugie śniadanie do pracy. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (4 porcje):
0,5 szklanki (100 g) suchej komosy ryżowej
1 łyżka (10 g) kolorowego sezamu (może być też biały lub czarny)
1 szklanka (150 g) truskawek
1 szklanka (130 g) malin
1 szklanka (130 g) jeżyn
1 szklanka (130 g) borówek
0,5 szklanki (70 g) zielonych winogron
Dodatkowo:
miód
Przygotowanie:
1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu (w szklance wody, na małym ogniu pod przykryciem gotować ok. 15 min.), a następnie odstawić do wystudzenia.
2) Wszystkie owoce dokładnie umyć, delikatnie osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
3) Wystudzoną komosę ryżową wymieszać z łyżką sezamu i nałożyć po dwie czubate łyżki do słoiczków lub miseczek.
4) Do każdej porcji porozkładać po równo owoców.
5) Podawać polane odrobiną miodu.
RADA: Sałatkę można przygotować w jednej dużej misce, mieszając dokładnie wszystkie składniki ze sobą i tak przygotowaną podawać w mniejszych miseczkach.