Tajemnica dobrego smaku tego typu dań tkwi w ich prostocie oraz dobrej jakości, świeżych składnikach. Poświęcając kilkanaście minut mamy smaczny, domowy obiad bez zbędnych udziwnień i przesady. A jestem pewna, że ta kremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie.
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle (u mnie bazyliowe)
1 (ok. 300 g) młoda cukinia
0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
1 mała młoda cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
parmezan
Przygotowanie:
1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśniety przez praskę
i jeszcze chwilkę smażyć, uważając żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki.
3) Dodać cukinię startą na grubych oczkach i chwilę smażyć, aż zmięknie.
4) Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać parmezan i ponownie wymieszać.
5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem.
6) Podawać posypane startym parmezanem.
Zdecydowanie jestem fanką takich dań:) Moi rodzicie „przywieźli” kiedyś z wycieczki do Grecji przepis na makaron z cukinią i boczkiem i od tego czasu robimy to danie baaaardzo często. Twoja wersja, ze startą cukinią i parmezanem również musi smakować świetnie. Chętnie wypróbuję:)
Ja z kolei pokuszę się i spróbuję pokombinować z boczkiem 🙂 Dziękuję 🙂 Pozdrawiam
pyszna propozycja 🙂
miło mi, że przypadło do gustu 🙂