Zaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało się, że chodzi o pampuchy. Ale jakoś rozeszło się po kościach, do wczoraj, kiedy syn po raz kolejny zażyczył sobie taką pyszną bułeczkę jaką jadł w przedszkolu. Tym razem zrobiłam… był zachwycony i oczywiście wybrał wersję maczaną w domowym dżemie truskawkowym, mi najbardziej smakowały te z serkiem i borówkami. Jakie to dziwne, że zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie spróbujcie…
Składniki (6 bułeczek):
Pampuchy:
2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do podsypania
1/2 szklanki (125 ml) ciepłego mleka
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki (25 g) cukru
2 łyżki (30 ml) rozpuszczonego masła
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego
ulubione owoce
ulubiony dżem
Przygotowanie:
1) Do miski z przesianą mąką dodać drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać.
2) Cały czas mieszając dodać całe jajko, żółtko, następnie mleko i na końcu rozpuszczone masło.
3) Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki, ale ciasto powinno się trochę kleić do rąk) i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
4) Po tym czasie krótko wyrobić, podzielić na 6 równych części i uformować kuleczki. Kluski ułożyć na tacce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 15-20 min.
5) Pampuchy parować ok. 10 min w parowarze, można również na garnku z gotującą się woda i założoną gazą (obwiązaną sznurkiem) szczelnie przykryte. W trakcie parowania nie podnosić pokrywki. Jeżeli nie chcemy parować wszystkich od razu, można przechować w lodówce kilka godzin.
6) Gotowe kluski podawać od razu po przygotowaniu z serkiem waniliowym i ulubionymi owocami lub z dżemem.
Mi pampuchy się z dzieciństwem kojarzą i też jadłam je z jagodami 😀 Piękne Ci wyszły 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Dziś zrobiłam. Wyszły przepyszne. Polecam.
Ślicznie dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że smakują 🙂