Duży kawałek puszystego, pachnącego ciasta drożdżowego, ciepłe kakao i dobra książka to przepis na idealny, leniwy poranek lub relaksujący wieczór pod ciepłym kocem. Niezależnie, czy wybierzecie pierwszą, czy drugą opcję, przyda Wam się moja sprawdzona receptura, dzięki której upieczecie najlepszą na świecie drożdżówkę ze słodkim serem i kruszonką. W końcu jesień to nie tylko plucha, szaruga i tęsknota za latem, lecz najlepszy czas na sprawianie sobie małych przyjemności.
Jeżeli lubicie drożdżowe wypieki zapraszam również po przepis na cudowne CYNAMONOWE PRECLE DROŻDŻOWE
Składniki (1 wieniec):
Ciasto (składniki w temperaturze pokojowej):
2 szklanki (280 g) mąki
2/5 szklanki (100 ml) ciepłego mleka
1/4 szklanki (50 g) cukru z wanilią
1/4 kostki (50 g) masła
1 jajko
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
szczypta soli
Nadzienie serowe (składniki w temperaturze pokojowej):
150 twarogu sernikowego
1 małe żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta)
1/4 szklanki (50 g) cukru z wanilią
1 łyżka masła
1 łyżeczka kaszy manny
Kruszonka:
1/4 szklanki (35 g) mąki
1/8 kostki (25 g) zimnego masła
3 łyżki (30 g) cukru pudru
Dodatkowo:
białko z jednego jajka do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
1) Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
2) Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
3) Mieszając łyżką dodać cukier z wanilią, jajko, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło i szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
4) Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 min. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
5) Przygotować kruszonkę: do miseczki wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone, zimne masło. Wszystko rozcierać między palcami, aż powstaną grudki ciasta i wtedy odstawić do lodówki.
6) Przygotować nadzienie: wszystkie składniki (twaróg, żółtko, cukier z wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę.
7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone). Oba kawałki przeplatać wokół siebie, a następnie złączyć końce przeplatanki tworząc okrąg. Ostrożnie przenieść wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w środek można włożyć kokilkę, żeby ciasto nie straciło formy podczas pieczenia, którą 10 min przed końcem wyciągamy).
9) Ciasto posmarować białkiem i posypać przygotowaną kruszonką.
10) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mmm, ależ to musiało być pyszne 🙂
Zawsze z sercem i spokojem podchodzę do ciasta drożdżowego, wtedy wychodzą najlepsze. Polecam zrobić 🙂