Kremowe, wyraziste w smaku kaszotto z lekko chrupiącym orzechowym akcentem, przygotowane na bazie kaszy gryczanej i aromatycznego bulionu. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut. W trakcie tych 30 minut przynajmniej połowa to czas kiedy Wasz idealny obiad spokojnie się gotuje, a Wy możecie zrelaksować się przy książce lub zaparzyć herbatę. Jednak najlepsze jeszcze przed Wami, bo oto po niespiesznej kuchennej krzątaninie do umycia tylko jedna patelnia, więc bezkarnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Brzmi niewiarygodnie? Sprawdźcie sami 😉
Składniki (2-3 porcje):
0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy gryczanej
250 g pieczarek
400 ml gorącego bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
3 łyżki masła
2 łyżki tartego parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
1) Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plastry.
2) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni i posiekać.
3) Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
4) Do cebuli i czosnku dodać pieczarki i chwilę smażyć, aż odparuje woda.
5) Następnie dodać suchą kaszę gryczaną i mieszając dalej smażyć przez około 3 min.
6) Całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli płyn wchłonie się wcześniej i kasza nie będzie miękka dolewać po 1/4 szklanki bulionu.
7) Dodać orzechy włoskie i dokładnie wymieszać.
8) Na koniec dodać łyżkę masła, parmezan, posiekaną pietruszkę, doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.
9) Przed podaniem odstawić na 10 min. Kaszotto podawać posypane natką pietruszki.