Urocze, kruche rogaliki, które cieszą oko, rozpieszczają smakiem i niestety, jak to bywa z tego typu wypiekami, zdecydowanie za szybko znikają. Idealne o każdej porze dnia do kubka gorącej herbaty, białej kawy czy kakao z odrobiną cynamonu. Koniecznie spróbujcie.
Składniki (16 rogalików):
2 szklanki (280 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
1/2 szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany 18%
1/4 szklanki (30 g) cukru pudru
1 łyżka (8 g) cukru waniliowego
1 żółtko
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 8 łyżeczek ulubionej, gęstej konfitury lub marmolady, u mnie konfitura z czarnej porzeczki (użyj naprawdę gęstego wypełnienia, żeby podczas pieczenia nie wypływało)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
2) Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
3) Po tym czasie wyciągnąć jedną część ciasta, rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, które następnie podzielić na 8 równych części wg ilustracji.
4) Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki konfitury lub marmolady i zawijać do środka formując rogaliki.
5) Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Następnie ostatnie czynności (3,4,5) powtórzyć z drugą połową ciasta.
7) Przygotowane rogaliki odstawić do lodówki najlepiej na co najmniej godzinę lub dłużej (dobrze schłodzone nie stracą kształtu podczas pieczenia).
8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 min, aż rogaliki się zarumienią.
9) Wystudzone rogaliki obficie oprószyć cukrem pudrem.
Miałam okazję spróbować i są naprawdę pyszne! 🙂
Dzięki 🙂