Dzisiaj mam coś dla tych którzy nie czują pączkowego bluesa lub też nie mają czasu smażyć tradycyjnych pączków. Proste, szybkie, słodkie muffinki z różanym sercem. Koniecznie zróbcie, może nie będzie to tłusty, ale na pewno słodki czwartek. A jak nie dzisiaj to w każdy inny dzień też się sprawdzą.
Składniki (12 babeczek):
Babeczki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru z wanilią
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
ulubiona konfitura lub marmolada (u mnie marmolada owocowa wymieszana z konfiturą różaną)
Dodatkowo:
1/4 kostki (50 g) masła
drobny cukier
Przygotowanie:
1) Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, dodać cukier oraz cukier z wanilią, sól i dokładnie wymieszać.
2) W drugiej misce wymieszać mokre składniki: olej, jajko oraz mleko.
3) Dodać mokre składniki do suchych, delikatnie wymieszać łyżką (tylko do połączenia składników, długie mieszanie powoduje, że muffinki są twarde).
4) Gotową masę nałożyć do 1/3 wysokości foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami, nałożyć po 1/2 – 1 łyżeczce konfitury i przykryć resztą ciasta do 3/4 wysokości.
5) Piec 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6) Masło rozpuścić, a cukier wysypać na głęboki talerz
7) Wierzch lekko przestudzonych babeczek maczać w maśle i obtaczać w cukrze.
Można użyć powideł śliwkowych?
Można
W mojej opinii – najlepsze muffinki! Inne niż wszystkie „typowe”, smakiem troszkę przypominające pączki, a cukier na wierzchu – rewelacja! Polecam 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂