Co byście powiedzieli gdybym zaproponowała Wam deser na śniadanie? Nie, jeszcze nie zwariowałam, wręcz przeciwnie, mam dla Was propozycje, która wygląda jak deser, smakuje jak deser i moim zdaniem po prostu jest stuprocentowym deserem, ale takim który możecie zjeść bez obaw również jako zdrowy, pełnowartościowy posiłek zawierający w sobie węglowodany w postaci nieocenionych płatków owsianych bogatych w witaminy, składniki mineralne i błonnik, dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożyteczne, pełnowartościowe białko oraz pełne czystej energii owoce. Dodatkowo przepis jest bardzo elastyczny. Zamiast kremu możecie użyć samego jogurtu naturalnego, serka twarogowego, masła orzechowego, jednocześnie dostosowując zawartość owsianego „koszyczka” do własnych upodobań. I co najważniejsze, niezależnie od tego czy zjecie go jako śniadanie czy deser smakuje tak samo pysznie.
Przed nami weekend, idealna okazja na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie.
A kto lubi urocze śniadania na słodko niech skoczy również po przepis na ? pieczoną owsiankę z malinami oraz ? truskawkowy budyń jaglany.
Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm):
Spód:
1 szklanka płatków owsianych
1 dobrze dojrzały banan
2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy
1 czubata łyżka masła orzechowego 100% (u mnie z kawałkami orzeszków, ale może być również gładkie)
Krem:
4-5 czubatych łyżek serka twarogowego naturalnego (u mnie President Twaróg Delikatny Naturalny)
2 czubate łyżki masła orzechowego 100% (u mnie z kawałkami orzeszków, ale może być również gładkie)
2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy
Dodatkowo:
owoce (banany, borówki amerykańskie, truskawki, maliny itp)
olej kokosowy do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
1) Banana rozgnieść widelcem na papkę.
2) Dodać masło orzechowe, syrop z agawy oraz płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
3) Wsmarowane olejem kokosowym foremki wyklejamy masą z płatków owsianych (masa jest bardzo plastyczna i dobrze się z nią pracuje).
RADA: Można również wykleić masą foremki na muffinki formując koszyczki.
4) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min., aż spody delikatnie się zarumienią.
5) Przygotować krem: serek twarogowy naturalny dokładnie wymieszać z masłem orzechowym i syropem z agawy, tak aby powstał gładki krem.
RADA: Zamiast kremu można użyć samego masła orzechowego, gęstego jogurtu naturalnego, serka lub czekoladowy mus z awokado.
6) Na wystudzone spody nakładamy krem i dekorujemy owocami.
Piękne!
A i wyrzuty sumienia przy takim deserze jakby miejsze…
🙂
Dziękuję. Zdecydowanie tak 🙂
It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly
donate to this brilliant blog! I suppose for
now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group.
Talk soon!
czy twarog mozna zamienic na tofu?
Przepiękne ?
Oczywiście, tylko wtedy tofu zblendować, jeżeli nie będzie wystarczająco kremowe dodaj odrobinę mleka roślinnego.
Czy olej kokosowy można zastąpić masłem?
Tak, można.
A czym mogę zastąpić masło orzechowe?