Kiedy mam ochotę na coś smacznego i zdrowego, robię kaszotto. Zawsze w wersji sezonowej. Tym razem padło na szparagi, których już teraz wiem, że będzie mi brakowało, kiedy znikną z bazarowych straganów. Do tego niezastąpione szalotki, trochę orzeźwiającego smaku cytryny i klasycznie łyżka dobrego masła oraz parmezanu. Kilka prostych składników, a wyszło pyszotto. Idealne na obiad na świeżym powietrzu w ogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie.
A jak Wy korzystacie z sezonu na szparagi?
Składniki (2-3 porcje):
ok. 400 g świeżych zielonych szparagów
1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur
ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
2 (60-70 g) szalotki
1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1-2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
świeże listki mięty
Przygotowanie:
1) Szparagi dokładnie umyć, osuszyć, odłamać/odciąć zgrubiałe końce (zostawić do bulionu) i pokroić na mniejsze ok. 2-3 cm kawałki.
2) Do bulionu dodać pokrojone na mniejsze części odłamane końce szparagów i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 min., a następnie przelać przez sitko, na koniec dociskając łyżką ugotowane końce szparagów, tak aby jak najwięcej smaku zostało w bulionie.
3) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojone szalotki.
4) Do szalotek dodać suchą kaszę bulgur i mieszając dalej smażyć około 3 min., następnie dolać białe wino i poczekać, aż odparuje (opcjonalnie).
5) Całość zalać szklanką przygotowanego gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty.
Jeżeli płyn się wchłonie, a kasza nie będzie miękka, dolewać po 1/4 – 1/2 szklanki bulionu.
Po 10 minutach, kiedy kasza zacznie mięknąć, dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 4-5 min., aż szparagi zmiękną, ale nie będą się rozpadać, w razie potrzeby dalej dolewając bulionu.
6) Na koniec dodać łyżkę zimnego masła, tarty parmezan, skórkę oraz sok z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami mięty.