Sylwester za nami, ale przed nami w dalszym ciągu liczne karnawałowe imprezy, domówki oraz spotkania ze znajomymi, na których nie może zabraknąć słodkich przekąsek, najlepiej w wersji do złapania w biegu. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się nieduże, pachnące cynamonem, po brzegi wypełnione żurawiną i kawałkami białej czekolady babeczki. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jestem pewna, że zadowolą nawet największych łasuchów.
Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą
Pyszne cynamonowe babeczki najeżone żurawiną oraz kawałkami białej czekolady. Szybkie, proste, idealne na każdą okazję.
Ilość porcji: 12 muffinek
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
- 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady
- mała szczypta soli
Przygotowanie:
- Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
- W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki białą czekoladę, żurawinę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
- W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy, mleko oraz olej.
- Następnie dodać przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde).
- Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
- Gotowe babeczki wystudzić.
Może nietypowa pora, ale udało mi się przechować owoce borówki brusznicy(które smakiem przypominają żurawinę), grzechem byłoby nie spróbować tych babeczek. Idealne połączenie: słodkie ciasto, czekolada i lekko kwaśne owoce ? Będę do nich wracać, nie zważając na porę roku ?
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, ze babeczki smakują 🙂
wiyaj! czy mogę dodać mrozoną żurawinę?
Można użyć mrożoną 🙂