fbpx
Na Boże Narodzenie Na słodko

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Sylwester za nami, ale przed nami w dalszym ciągu liczne karnawałowe imprezy, domówki oraz spotkania ze znajomymi, na których nie może zabraknąć słodkich przekąsek, najlepiej w wersji do złapania w biegu. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się nieduże, pachnące cynamonem, po brzegi wypełnione żurawiną i kawałkami białej czekolady babeczki. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jestem pewna, że zadowolą nawet największych łasuchów.

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą

Pyszne cynamonowe babeczki najeżone żurawiną oraz kawałkami białej czekolady. Szybkie, proste, idealne na każdą okazję.
Czas przygotowania:10 minutes
Czas pieczenia:20 minutes
Czas całkowity:30 minutes
Kategoria: Deser
Tagi: cynamon, muffinki, żurawina
Ilość porcji: 12 muffinek

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady
  • mała szczypta soli

Przygotowanie:

  • Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
  • W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki białą czekoladę, żurawinę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
  • W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy, mleko oraz olej.
  • Następnie dodać przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde).
  • Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
  • Gotowe babeczki wystudzić.
Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą
5/5 - (5 votes)

(4) Komentarze

  1. Majka says:

    Może nietypowa pora, ale udało mi się przechować owoce borówki brusznicy(które smakiem przypominają żurawinę), grzechem byłoby nie spróbować tych babeczek. Idealne połączenie: słodkie ciasto, czekolada i lekko kwaśne owoce ? Będę do nich wracać, nie zważając na porę roku ?

    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, ze babeczki smakują 🙂

  2. rysiaa says:

    wiyaj! czy mogę dodać mrozoną żurawinę?

    1. Można użyć mrożoną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *