Puszysty, mięciutki omlet biszkoptowy bez mąki o mocno czekoladowym smaku. Wyśmienity na śniadanie lub zdrowy deser.
Czekoladowy omlet biszkoptowy (bez mąki)
Puszysty, mięciutki omlet biszkoptowy bez mąki o mocno czekoladowym smaku. Wyśmienity na śniadanie lub zdrowy deser.
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
Omlet (patelnia o średnicy ok. 18 cm):
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki mleka
- 1 łyżka ksylitolu
- 25 g posiekanej czekolady
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła
- jogurt naturalny
- świeże owoce
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka wymieszać z mlekiem, ksylitolem i kakao.
- Białka ubić z małą szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać.
- Całość przelać na rozgrzaną patelnię (o średnicy ok. 18 cm) z rozpuszczonym masłem i posypać kawałkami czekolady.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 – 18 min.
- Ciepły omlet podawać z ulubionymi dodatkami np. jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
- Omlet można również usmażyć na patelni, przewracając go po około 3 – 4 minutach.
Ten omlet jest GENIALNY. Robię już 5 czy 6 raz. Póki co z borówkami i bananem, ale widzę go ze świeżymi truskawkami 🥰
Bardzo się cieszę 💚 Dziękuję za komentarz 💚
Czy wychodzi smażony na patelni?
Tak, można smażyć na patelni. Po około 3 – 4 minutach należy przewrócić go na drugą stronę.