
Dobra, aromatyczna herbata ma wiele twarzy. Zimą potrafi bosko rozgrzać zziębnięte ciało, a latem przyjemnie chłodzić i orzeźwiać. Doskonałym tego przykładem jest herbaciana granita, czyli smaczny, lodowy deser prosto z Sycylii. Ulubioną herbatę w takiej formie można zjeść za pomocą łyżeczki lub, kiedy zaczyna topnieć, wypić przez słomkę.
Jeżeli chcecie się dowiedzieć jak zrobić odświeżającą, herbacianą granitę w trzech odsłonach, z trzech różnych herbat, zapraszam na blog coffeedesk, gdzie wszystko dokładnie opisuję.
P.S. Oczywiście liczących kalorie zachęcam do zastąpienia cukru w przepisach ksylitolem, który wyglądem oraz smakiem praktycznie nie różni się od tradycyjnego cukru. Jednak tutaj ich podobieństwo się kończy, ponieważ ksylitol ma o wiele mniej kalorii, blisko dziesięciokrotnie niższy indeks glikemiczny i szereg korzystnych właściwości, między innymi pomaga zapobiegać próchnicy.
Miłego dnia!

Witam probuje znalezc forme do pieczenia 21×27 w internecie i jest bardzo ciezko czy te wymiary sa dokladne ?
Tak, ale spokojnie można użyć o zbliżonej powierzchni, prawie taka samą powierzchnię daje forma o wymiarach 24 cm x 24 cm lub podobne.