fbpx
Na obiad Na słodko

Czekoladowe naleśniki z pomarańczowym twarogiem

SONY DSC

Kto nie lubi naleśników? To pytanie raczej retoryczne, ponieważ możemy je przygotować na tyle sposobów i z tak różnorodnymi dodatkami, że zadowolimy nawet tych najbardziej wybrednych. Naleśniki możemy przyrządzić na słodko lub na słono. Jedne i drugie dość często goszczą w naszym domu. Ta wersja szczególnie przypadła mi do gustu. Niby zwykłe naleśniki, a jednak z kakaem zyskują nowy smak, podobnie twaróg z nutą pomarańczy smakuje zupełnie inaczej. Od zawsze lubię połączenie czekolady i pomarańczy… zarówno smakowe jak i kolorystyczne… To dobry pomysł na szybki, słodki obiad. Spróbujcie, może i Wam się spodoba.

Składniki:

naleśniki (7-8 naleśników):

1 szklanka (240 g) wody
1 szklanka (240 g) mleka
1,5 szklanki (195 g) mąki
3 łyżki (30 g) kakao
1 jajko
2 łyżki oleju

farsz:

1 kostka (300 g) chudego twarogu
2 łyżki (50 g) śmietany 18%
2 łyżki (24 g) drobnego cukru
1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego
1 pomarańcza

Przygotowanie:

1) Do miski dodać wodę, mleko, jajko. Wymieszać mikserem.

2) Mieszając dodać mąkę, kakao i olej. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 10 min.

3) Naleśniki smażyć na płaskiej patelni (nie dodajemy już oleju).

4) Do miski dodać twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.

5) Umytą pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, pokroić i dodać do twarogu. Wymieszać.

6) Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zawijać.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Rate this post

(1) Komentarz

  1. That’s the thinking of a creative mind

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *