fbpx
Na słodko

Muffinki odwrócone rafaello

SONY DSC

Muffinki przewrotnie nazwałam odwróconym rafaello. Mam nadzieję, że nie doszło tutaj do profanacji. Wszystko co powinny zawierać jest: kokos, biała czekolada i migdały… tyle, że w odwrotnej kolejności. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne. Ale może tylko mi się wydaje, ponieważ jestem wierną fanką Rafaello… sprawdźcie…

Składniki (6 muffinek):

ciasto:

1 szklanka (130 g) mąki
0,5 szklanki (100 g) drobnego cukru
2 jajka
0,5 kostki (100 g) masła
0,5 szklanki (120 g) mleka
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
7 łyżek (50 g) wiórków kokosowych
sól

polewa:

1 tabliczka (100 g) białej czekolady
25 ml (24 g) śmietanki 30%

dodatkowo:

0,5 szklanki (50 g) płatków migdałów

Przygotowanie:

1) W jednej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wiórki kokosowe. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jajka i ostudzone, rozpuszczone masło.

2) Połączyć suche i mokre składniki, dolewając mokre do suchych i mieszając.

3) Gotową masę nałożyć do silikonowych foremek lub innych wyłożonych papilotkami.

4) Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do podgrzanej śmietanki. Dokładnie wymieszać.

6) Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, ponieważ łatwo się przypalają.

7) Upieczone i wystudzone muffiny polewamy polewą z białej czekolady i obficie posypujemy płatkami migdałów.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Rate this post

(2) Komentarze

  1. Jakie one ładne i urocze 🙂

  2. bardzo dziękuję, ale do Twoich cudów mi daleko 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *