Omlet to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Zjedzony rano dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych na cały dzień. A wszystko dzięki jajkom. Prawdą jest, że nie powinniśmy z nimi przesadzać, ale jedzone w rozsądnych ilościach wprowadzą wiele dobrego do naszej diety. Jajka są źródłem witamin m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, selenu i jodu, a także pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Dodatkowo zawierają cholinę niezbędną do prawidłowego działania mózgu.
Składniki (porcja dla 2 osób):
3 jajka
0,5 (80 g) pomidora
0,5 pęczka szczypiorku
1 (20 g) plasterek fety
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
1) Wbić jajka do miski i energicznie roztrzepać widelcem. Przyprawić solą (oszczędnie, ponieważ feta jest słona) i pieprzem.
2) Umyty pomidor pokroić w plasterki i położyć na posmarowanej olejem, rozgrzanej patelni. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą.
3) Dodatki zalać przygotowanymi jajkami.
4) Kiedy omlet się lekko zetnie odwrócić go przy pomocy talerza (omlet zsuń na talerz, nakryj patelnią i szybko odwróć) i smażyć jeszcze chwilkę.
5) Gotowy omlet można podawać z pieczywem.