Każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być zatem zdrowe, pełnowartościowe i dodawać energii na cały dzień. Pasta z awokado spełnia wszystkie wymienione kryteria. Awokado choć jest owocem bardzo kalorycznym, mamy pewność, że są to kalorie pełne wartości odżywczych. Ta „zielona gruszka” zawiera bowiem witaminy: B, E i K, potas, likopen, jest również cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrafi zaspokoić oczekiwania najbardziej wybrednych smakoszy. Świetna jako dodatek do pieczywa.
Składniki:
1 (140 g) dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
1 ostra papryczka
sól
Przygotowanie:
1) Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ do miski. Miąższ rozgnieść widelcem na pastę.
2) Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną papryczkę oraz sok z limonki.
3) Doprawić solą i dokładnie wymieszać.
4) Podawać z pieczywem.
Pychotka 😉
oj tak! my jeszcze dodajemy jajko i robimy pastę awokado-jajeczną 🙂
Mówiąc szczerze jeszcze nie próbowałam… ale na pewno spróbuję 😉 natomiast pasta jajeczna jak najbardziej tak 🙂