Kulki mocy z amarantusa to idealny sposób, aby prosto, szybko i wygodnie dostarczyć swojemu organizmowi zdrową porcję energii oraz dobrych składników odżywczych, a przy tym maksymalną ilość naturalnej FIT słodyczy i przyjemności.
Jak przygotować kulki mocy?
Przede wszystkim, żeby kulki mocy były jak najbardziej zdrowe i wartościowe wybierajcie wysokiej jakości, sprawdzone produkty. Mam tutaj na myśli pełne smaku niesiarkowane, naturalnie suszone owoce, nierafinowane oleje, dobre zboża, orzechy i nasiona. Reszta to pestka, chwila blendowania, mieszania, a na koniec klejenia i gotowe.
Co więcej już samo formowanie kulek może okazać się świetną zabawą dla Waszych pociech, jak również niezwykle relaksującym zabiegiem dla Was samych po stresującym dniu. W efekcie po kilkunastu minutach macie zadowolone dzieci, święty spokój oraz pyszne, sycące przekąski na każdą okazję. Wygodne do zabrania ze sobą i spałaszowania w pracy, szkole lub na spacerze.
Kulki mocy z amarantusa ekspandowanego i suszonych daktyli.
Dzisiejszy przepis jest wyjątkowo łaskawy dla blendera, ponieważ nie zawiera orzechów. Bazuje natomiast na lekkostrawnym, bogatym w pełnowartościowe białko oraz składniki mineralne poppingu, który dodatkowo nadaje truflom delikatny posmak sezamu. Natomiast suszone daktyle oraz gorzka czekolada stanowią doskonałe spoiwo i źródło słodyczy.
I nie ukrywam, że jeżeli przygotujecie dziesięć takich kulek z jednej porcji to będzie dla Was prawdziwe wyzwanie i próba silnej woli, żeby nie zrobić kolejnych. Dlatego lepiej od razu przygotujcie z dwóch, bez obaw, że coś się zmarnuje. Zapas trufli można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku nawet do 7 dni. A później już tylko sięgać po nie, kiedy tylko najdzie Was ochota.
Lubicie takie proste FIT przekąski? Na blogu znajdziecie również przepisy na:
korzystajcie, eksperymentujcie, próbujcie i cieszcie pysznymi ballsami.
Kulki z amarantusa – FIT przekąska
Składniki:
- 3 szklanki (ok. 90 g) amarantusa ekspandowanego
- 1 opakowanie (100 g) niesiarkowanych suszonych daktyli bez pestek
- 1/2 tabliczki (50 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 4 łyżki (60 ml) mleczka kokosowego
- 1 łyżka (15 ml) miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Suszone daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 30 minut.
- Po tym czasie, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na lepką masę.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mleczkiem kokosowym.
- Masę czekoladową połączyć z masa daktylową (opcjonalnie dodać miód).
- Następnie stopniowo dodawać amarantus ekspandowany i dokładnie wymieszać. Nie trzeba dodać całego, ważne, żeby masa dobrze się kleiła.
- Z gotowej masy formować kuleczki.
- Gotową przekąskę można zjeść od razu lub wcześniej odstawić na kilka minut do lodówki.