Placuszki z cukinii to całkiem atrakcyjna alternatywa dla tych ziemniaczanych. Są wyjątkowo smaczne, a przyrządzenie ich nie sprawia większych problemów, jeżeli dobrze odciśniemy nadmiar wody z cukinii. Można je podawać same lub z dodatkami. Tym razem serwuję z sosem czosnkowo-koperkowym oraz wędzonym łososiem. W takiej wersji mamy zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
Placki:
2 średnie (800 g) cukinie
1 niepełna szklanka (100 g) mąki
2 jajka
1 kostka (270 g) sera feta
1 (6 g) łyżeczka soli
0,5 (1 g) łyżeczki pieprzu
olej
Sos:
1 mały kubek (180 g) gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki (50 g) majonezu
2 ząbki (10 g) czosnku
1 pęczek koperku
Dodatkowo:
łosoś wędzony
Przygotowanie:
1) Cukinie umyć (w razie potrzeby usunąć pestki) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posolić i odstawić na 15 min.
2) Po 15 minutach dokładnie odcisnąć nadmiar wody.
3) Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
4) Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju po 3 min. z każdej strony.
5) Do miseczki dajemy jogurt, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojony koperek. Wszystkie składniki mieszamy.
6) Usmażone placuszki podajemy z sosem czosnkowo-koperkowym i wędzonym łososiem.
Przepyszne placuszki
😉