Focaccia to włoski rodzaj pieczywa, który może być wyśmienitą bazą do kanapek. Można ją upiec z dowolnie skomponowanymi dodatkami. Proponowana przeze mnie wersja z suszonymi pomidorami i mozzarellą jest niezwykle aromatyczna, lekka i delikatna… po prostu pyszna. Placek najlepiej smakuje na gorąco, od razu po upieczeniu.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki (260 g) mąki
1 torebeczka (7 g) suchych drożdży
150 ml (150 g) letniej wody
szczypta cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
5-6 suszonych pomidorów w oliwie ziołowej
1 kulka (125 g) mozzarelli
1 łyżka oliwy ziołowej
Przygotowanie:
1) Wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolać wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 8 min).
2) Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
3) Kiedy ciasto wyrośnie, wyciągnąć na stolnicę opruszoną mąką i wyrabiać minutę po czym rozciągnąć na średnicę około 25 cm i ułożyć na papierze do pieczenia. Tak przygotowane odstawić jeszcze na 30 min.
4) Po trzydziestu minutach zrobić w cieście kilka wgłębień i włożyć w nie pokrojone suszone pomidory. Cały placek nasmarować ziołową oliwą.
5) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min.
6) Po tym czasie posypać grubo pokrojoną mozzarella i piec jeszcze 15-20 min.
7) Podawać na gorąco.
Mmm, bardzo mi się taka focaccia podoba 🙂