fbpx
Fit Na obiad Na słono

Burger z grillowanym halloumi i bakłażanem

Burger z grillowanym halloumi i bakłażanem

Ekspresowy burger z grillowanym halloumi i bakłażanem. Bułka pełna smaku i różnorodnych tekstur. Grillowany bakłażan oraz dobrze dojrzałe awokado dodają cudownej kremowej konsystencji. Do tego najlepszy grillowany ser na świecie – idealnie słony, zbity i przyjemnie skrzypiący. Świeża zielenina i kropka nad „i”, czyli czerwona cebulka… Pyszka!

Burger z grillowanym halloumi i bakłażanem

Ekspresowy burger naładowany samymi smakołykami. Świeża zielenina, grillowany halloumi, bakłażan, dobrze dojrzałe awokado i cienko pokrojona, czerwona cebulka. Pycha!
Czas przygotowania:15 mins
Czas całkowity:15 mins
Kategoria: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono
Tagi: awokado, bakłażan, bułka, burger z grillowanym halloumi, burgery, drugie śniadanie, grillowany bakłażan, grillowany ser halloumi, szybki lunch
Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

  • 1 ulubiona bułka
  • 3 plastry sera halloumi
  • 3 plastry bakłażana
  • ½ dobrze dojrzałego awokado
  • 2 świeże liście sałaty lub garść rukoli
  • plastry czerwonej cebuli

Sos:

  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego 100%
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • ½-1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki syropu klonowego
  • sok z limonki, kumin i chili do smaku

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić.
  • Plastry halloumi oraz delikatnie posolone plastry bakłażana grillujemy z obu stron.
  • Przekrojoną na pół bułkę grillujemy lub delikatnie podpiekamy w piekarniku.
  • Obie części bułki smarujemy przygotowanym sosem (może być również inny) i układamy kolejno sałatę/rukolę, grillowane halloumi, grillowanego bakłażana, pokrojone w cienkie plastry awokado oraz czerwoną cebulę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Burger z grillowanym halloumi i bakłażanem
5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.