Danie niezwykłe w swej prostocie. Czysty i wyraźny smak, bez zbędnych wynalazków w postaci gotowych mieszanek przypraw do ryb czy warzyw, które potrafią zabić prawdziwy charakter potraw. Niby takie banalne, a jednak często popełniamy ten błąd. Nie ulega również wątpliwości, że taki obiad to bardzo lekka i zdrowa pozycja. Dlatego pozostaje mi tylko zaprosić do gotowania…
Składniki:
Łosoś:
500 g filetu z łososia ze skórą
0,5 cytryny
1 łyżka (10 g) oleju
pieprz
sól
Brokuły:
500 g brokułów
0,25 szklanki (25 g) płatków migdałów
1 łyżka (25 g) majonezu
2 łyżki (50 g) jogurtu naturalnego
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1) Umyte brokuły gotować 5-7 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
2) Łososia podzilić na dwa kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem. Na każdym kawałku położyć plasterki cytryny. Opruszyć solą i pieprzem.
3) Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
4) Do miseczki dodać majonez, śmietanę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
5) Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, ponieważ łatwo się przypalają.
6) Gotowego łososia podawać z ugotowanym brokułami polanymi sosem czosnkowym i posypanym prażonymi płatkami migdałów.
jak najbardziej się zgadzam! łosoś jest tak pyszny sam w sobie, że grzechem jest obsypywać go chemicznymi dodatkami 🙂