Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący chleb. Niestety w tej dziedzinie jestem nowicjuszką z zerowym doświadczeniem. Zamierzam to zmienić i zaczynam od pszenno-żytniego chleba z ziarnami na drożdżach. Przepis prosty, a wypiek smaczny i zdecydowanie zdrowszy od sklepowych odpowiedników.
Składniki:
1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej
1,5 szklanki (200 g) mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka (250 g) letniej wody
1 łyżeczka (5 g) soli
1 łyżeczka (3 g) suchych drożdży
2 łyżki (20 g) ziaren słonecznika
1 łyżka (10 g) siemienia lnianego
1 łyżka (10 g) sezamu
1 łyżka (10 g) maku
Przygotowanie:
1) Wszystkie suche składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać.
2) Dodać wodę, wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
3) Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
4) Po tym czasie krótko wyrobić przełożyć do silikonowej formy (10 cm na 22 cm) i odstawić jeszcze na 30 min.
5) Po 30 min posmarować lekko olejem i posypać ziarnami np. siemienia lnianego.
6) Na dno piekarnika położyć naczynie z lodem i piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 min.
Wygląda bardzo apetycznie
ja też właśnie rozpoczynam przygodę z wypiekiem chleba , chętnie wypróbuję taki chlebek z ziarnami 🙂
Dziękuję 🙂 Polecam
Bardzo fajny chleb. Robiłam go juz kilka razy . łatwy w ” produkcji” i bardzo smaczny. Nie miałam mąki pełnoziarnistej, żytniej, tylko żytnią 1000, czyli raczej białą, ale bez problemu wyróśł . Jak na razie jest to ulubiony chleb domowników.
Polecam wszystkim. Nawet tym bez wprawy w pieczeniu chleba, tak jak ja.
Pozdrawiam !.