Zalet sezonowych, lokalnych produktów nie da się przecenić, a jesień to pora niezwykle obfitująca w smaczne i zdrowe owoce. Miedzy innymi soczyste, słodkie gruszki, które według mnie w tym czasie są bezkonkurencyjne. Idealne do zajadania na surowo jak i do wypieków.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto z gruszkami.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki (260 g) mąki
0,5 szklanki (100 g) drobnego cukru
1 jajko
0,75 kostki (150 g) masła
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
1 łyżeczka (4 g) cynamonu
1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego
farsz:
4 duże gruszki
700 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki (48 g) cukru
dodatkowo:
kasza manna
bułka tarta
Przygotowanie:
1) Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko oraz masło.
2) Całość posiekać nożem. Zagnieść jak najszybciej ciasto i podzielić na 2 części w stosunku 1:2. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
3) Umyte gruszki obrać i pokroić na kawałki.
4) W 50 ml mleka rozmieszać budynie i 4 łyżki cukru. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę cały czas energicznie mieszając.
5) Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) tak aby powstały brzegi. Posypać dość obficie kaszą manną i wyłożyć gruszki.
6) Na gruszki nałożyć budyń.
7) Na budyń zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta.
8) Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
9) Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.