Nie wyobrażam sobie Świąt bez domowych pierniczków…prawie tak samo bardzo jak bez „Kevina samego w domu” czy innych bożonarodzeniowych hitów. Dziś te niepozorne ciasteczka przybrały niezwykle efektowną formę. Piernikowe choinki mogą być ozdobą wigilijnego stołu, jednak nie jestem w stanie powiedzieć jak długo, ponieważ często znikają w tajemniczych okolicznościach. Nic dziwnego, w końcu to magiczna noc. Idealne również na słodki upominek dla bliskich. Z pewnością ucieszą oko i podniebienie obdarowanych. Niezwykle urocze i aromatyczne z lekko kakaowym posmakiem bez problemu znajdą swoich zwolenników.
Składniki (6 choinek):
Pierniczki:
0,6 kostki (120 g) masła
4 łyżki (48 g) cukru pudru
3 łyżki (75 g) miodu
1 małe jajko
1 łyżka (10 g) przyprawy do piernika
2,25 szklanki (300 g) mąki
2 łyżki (20 g) kakao
0,5 łyżeczki (2 g) sody oczyszczonej
Lukier:
2 białka
2 (240 g) szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
1) Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
2) Cały czas miksując dodać płynny miód, a następnie jajko.
3) Do masy dodawać stopniowo suche składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
4) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę).
5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10 min.
7) Przygotować lukier. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodawać cukier puder, a na koniec ekstrakt z wanilii.
8) Na każdy wystudzony pierniczek, zaczynając od największego, nakładać lukier i przykrywać kolejnym mniejszym. Z najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki.
9) Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.
Piękne! Już mi zapachniało choinką! Wesołych Świąt! 😀
dziękuję 😉
Bardzo ładnie się prezentują 😉
dzięki 🙂