Czasami już jeden kęs ananasa wystarczy, aby przenieść się myślami z szarej rzeczywistości do najbardziej egzotycznych zakątków świata. Soczysty i aromatyczny, a także niebywale efektowny owoc słynie jednak nie tylko z walorów smakowych, ale też z mocy wyciągania z nas nadprogramowych kilogramów, pewnie nie raz obiło Wam się o uszy, że ananas odchudza. To nie mit, lecz zasługa bromeliny, która poprzez szybsze rozkładanie białek usprawnia i przyśpiesza procesy trawienne. Wprowadzając ananasy do swojej diety sporo zyskujemy, ponieważ są prawdziwą skarbnicą zdrowia. Zawierają błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C oraz kwas foliowy. Najważniejsze jest jednak, żeby jeść ananasy na surowo, a nie z puszki ociekające lepkim syropem, pozbawione większości cennych składników.
Życzę wszystkim dużo zdrowia w nadchodzącym Nowym Roku oraz żeby każdy z nas zmieścił się w swoją sylwestrową kreację 😉
Składniki:
1 średni (700 g) ananas
3 łyżki (18 g) wiórków kokosowych
0,75 szklanki (160 g) mleka sojowego
Przygotowanie:
1) Obrać ananasa i pokroić w kostkę.
2) Do ananasa dodać mleko sojowe i wiórki kokosowe.
3) Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Szukałam w sieci trochę na ten temat i muszę przyznać, że trafione w punkt.