Serowce to temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo.
Można eksperymentować i testować nieograniczone ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. U nas sernik stał się już prawie 4 członkiem rodziny, bez którego nie odbędzie się żadne ważne wydarzenie. Świętuje z nami, biesiaduje, a czasami pojawia się w zupełnie zwyczajne dni. Dlatego też to już trzecia jego odsłona, która pojawia się na blogu. Tym razem w dość nietypowym towarzystwie… fistaszków, ale uwierzcie mi, że wbrew pozorom to duet doskonały.
Składniki:
Sernik:
1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego
1 kostka (200 g) masła
1 szklanka (200 g) drobnego cukru
1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego
4 jajka
6 łyżek (75 g) kaszy manny
1 (40 g) budyń waniliowy
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
Spód:
20 (100 g) herbatników
0,25 kostki (50 g) masła
4 łyżki (60 g) orzeszków ziemnych niesolonych
Polewa:
1,5 szklanki (ok. 200g) orzeszków ziemnych niesolonych
3 łyżki (75 g) miodu
0,5 szklanki (100 g) cukru
0,75 kostki (150 g) masła
Przygotowanie:
1) Przygotować spód: herbatniki, orzeszki i rozpuszczone masło zmiksować dokładnie blenderem.
2) Przygotowany spód dokładnie ugnieść na spodzie wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
3) Zrobić masę serową: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę.
4) Dalej ucierając dodać cukier waniliowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz budyń.
5) Nie przestając miksować dodawać stopniowo twaróg.
6) Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
7) Do przygotowanej wcześniej formy przełożyć masę serową.
8) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9) Ciasto studzić w wyłączonym piekarniku.
10) Przygotować polewę: w rondelku roztopić masło i cukier oraz miód.
11) Dodać orzeszki i podgrzewać na małym ogniu ok. 7-10 min.
12) Przygotowaną masę wylać na wierzch ciasta i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Pięknie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje ;))
oszałamiający!
Przepis już zapisałam, bo sernik wygląda przepysznie! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam (:
Dziękuję za miłe komentarze 🙂 i oczywiście zachęcam do wypróbowania 🙂
Uwielbiam serniki, z fistaszkami musiał smakować znakomicie 🙂
Inspirujący!