Pyszna, zdrowa i ekspresowo szybka zupa. Uwielbiam ją za jej intensywnie zielony kolor. Kiedy za oknami szaro i ponuro, zamiast śniegu pada deszcz, a do wiosny jeszcze daleko można pobawić się kolorami w kuchni tak, aby choć na chwilę zazieleniło się przynajmniej w naszych miseczkach. Wraz z zupą do domu wkrada się odrobinę nadziei, dobrego humoru i duża porcja zdrowia. Krem idealnie smakuje w parze z chrupiącymi grzankami.
Składniki:
400 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1,2 szklanki (300 ml) mleka
1 szklanka (250 ml) wody
1 (100 g) cebula
2 łyżki (30 g) masła
3 łyżki (18 g) soku z cytryny
przyprawa chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
1) W garnku rozpuścić masło.
2) Na masło wrzucić pokrojoną drobno cebulę i gotować do miękkości tak, aby się nie zarumieniła.
3) Kiedy cebula zmięknie, dolać wodę i dodać groszek. Gotować do miękkości.
4) Następnie dolać mleko, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować.
5) Lekko ostudzoną zupę zmiksować blenderem.
6) Na koniec doprawić do smaku chilli oraz sokiem z cytryny i jeżeli trzeba solą i pieprzem.
7) Podawać z grzankami.
świetna konsystencja tej zupy!!
jeden jedyny raz jadłam krem z groszku na pewnym food-festiwalu i niestety bardzo mnie zawiodła. cały czas planuję zrobienie własnej wersji, żeby przełamać to złe wspomnienie 🙂
W takim razie proponuję skorzystać z propozycji i może tym razem to będzie to lub też poeksperymentować samemu 🙂