Pyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania.
Składniki:
Babka:
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
1,25 kostki (250 g) masła
5 jajek
1 szklanka (200 g) cukru
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
2 łyżki (20 g) cukru z wanilią
1 nieduża pomarańcza
Lukier:
ok. 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie:
1) Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok.
2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę.
3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
4) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i wymieszać do połączenia się składników.
5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą).
6) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.
Cudownie wyrośnięta, musiała pięknie pachnieć 🙂
Jest pyszna
Dziękuję 🙂