fbpx
Na słodko Wielkanoc

Babka pomarańczowa z lukrem

babka pomarańczowa

Pyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania.

Składniki:

Babka:

1 szklanka (150 g) mąki pszennej
0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
1,25 kostki (250 g) masła
5 jajek
1 szklanka (200 g) cukru
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
2 łyżki (20 g) cukru z wanilią
1 nieduża pomarańcza

Lukier:

ok. 0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

1) Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok.

2) Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę.

3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.

4) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i wymieszać do połączenia się składników.

5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą).

6) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.

8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

(3) Comments

  1. Cudownie wyrośnięta, musiała pięknie pachnieć 🙂

  2. Jest pyszna

    1. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *