Słońce, kocyk… i coś smacznego. Ciasteczka z dzisiejszego przepisu idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas spaceru i pikniku. Bardzo sycące i pożywne, pozwolą nam dłużej delektować się pierwszymi promieniami słońca. Teraz kiedy na zewnątrz zielono, szkoda spędzać czas w zamkniętych pomieszczeniach, a majówka to idealna pora żeby w pełni korzystać z uroków wiosny.
Składniki:
0,75 szklanki (100 g) płatków owsianych błyskawicznych
5 łyżek (36 g) wiórków kokosowych
1 jajko
1 (120 g) banan
1 łyżka (15 g) masła
1 łyżka (25 g) miodu
Przygotowanie:
1) Banana rozgnieść widelcem, a masło roztopić.
2) Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić na około 5-10 min.
3) Z gotowej masy formować ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4) Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
urocze te ciasteczka!
dobrze się zapowiadają!
Proste, zdrowe i sycące. Jestem na tak 😉
Wyglądają bardzo kusząco 😀
Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji ? 😉
Zależy jakiej wielkości zrobimy… ale powinno wyjść tak około 10 ciasteczek 🙂
Piękne i urocze 🙂
Czy płatki owsiane górskie będą odpowiednie dla tego przepisu? 😉
Przyznam, że nie próbowałam. Płatki górskie są troszkę grubsze, więc ciasteczka mogą się trochę gorzej formowć, ale myślę, że można by je troszkę poprzecinać w blenderze i będzie super 🙂