W coraz dłuższe jesienne wieczory nie ma nic lepszego niż duże i dobre ciacho z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Do towarzystwa, polecam jeszcze uprowadzić dobrą książkę i z takim ekwipunkiem zaszyć się pod wielkim, ciepłym kocem. Tutaj na pewno chandra Was nie znajdzie. Chociaż w dzisiejszych czasach nic nie wiadomo… GPS i te sprawy… więc jeśli mimo to Was namierzy, możecie być pewni, że z tymi ciachami nie ma szans. Ekstremalnie kruche, kakaowe, po brzegi wypełnione orzechami i migdałami bez wątpienia podbiją Wasze serca, a chandrę przegonią, gdzie pieprz rośnie.
Składniki (15 dużych ciastek):
1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej
0,5 kostki (100 g) masła
1 jajko
0,5 szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków
3 łyżki (30 g) kakao
1,5 łyżeczki (6 g) proszku do pieczenia
100 g orzechów laskowych
30 g płatków migdałów
Przygotowanie:
1) Orzechy i płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, a następnie drobno pokroić.
2) Do przesianej mąki dodać kakao, pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, a na koniec pokrojone orzechy i migdały.
3) Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść.
4) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
5) Z gotowego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zrobiłam wczoraj, wyszły cudowne *.*
mega kakaowe, ale za mało słodkie
Polecam!
Dziękuję, spokojnie można zwiększyć ilość cukru 🙂
Zdecydowanie zrobię jeszcze raz i dam więcej cukru 😊
🙂