Po prostu pyszne tiramisù. Ten klasyczny, włoski deser w wersji ekspresowej zrobi furorę, sprawi mnóstwo przyjemności i na pewno podbije serce ukochanej osoby.
Składniki (4 porcje):
16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów
1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy
3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki (20 g) cukru pudru
kakao naturalne do posypania
Przygotowanie:
1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem.
2) Biszkopty namaczać w kawie z dodatkiem amaretto i układać po dwa na dnie każdego słoika lub szklanki.
3) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu. Przełożyć warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów i zakończyć dwiema łyżkami kremu.
4) Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.
5) Przed podaniem obficie posypać kakao.