Wiosna! Idealna pora, aby wzmocnić organizm po ubogiej zimowej diecie. Dlatego warto wprowadzić do swojego menu super-jedzenie. Superfood to termin dietetyczny, określający jedzenie o świetnych właściwościach żywieniowych. Może to być duża ilość mikroelementów, antyoksydantów lub witamin, a czasami mówi się nawet o właściwościach przeciwrakowych oraz wzmacniających układ immunologiczny. Dodatkowo elementy te występują w różnych kombinacjach i jest ich zdecydowanie więcej niż w „zwykłym” jedzeniu. Dlatego też dzisiaj proponuję Wam SUPER koktajl, będący kumulacją super-jedzenia, a że przymiotnik super zobowiązuje to:
MANGO – zawiera substancje, które mogą hamować rozwój raka piersi i okrężnicy oraz skutecznie obniża poziom cukru we krwi.
KASZA JAGLANA – wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witamin B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Dodatkowo jest bogata w łatwo przyswajalne białko.
OLEJ KOKOSOWY – zawiera unikalne połączenie kwasów tłuszczowych dzięki którym ma dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowy może mieć działanie anty-bakteryjne, anty-wirusowe i anty-grzybiczne.
MIÓD – substancje w nim zawarte wzmacniają serce, koją nerwy i ożywiają mózg. Dodatkowo ma właściwości antybakteryjne.
I to co najbardziej zainteresuje smakoszy… koktajl jest pyszny, mocno kremowy i słodki.
Składniki (2 porcje):
1 dobrze dojrzałe mango
1/3 szklanki (ok. 60 g) suchej kaszy jaglanej
1 szklanka (250 ml) mleka (może być roślinne)
2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy)
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Przygotowanie:
1) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą).
2) Mango obrać i pokroić na kawałki, dodać sok z limonki lub cytryny i zblendować na gładką masę.
3) Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, miód, mleko oraz olej kokosowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać blenderem.
4) Gotowy koktajl podawać od razu po przygotowaniu.