Wiosna mobilizuje nas do zadbania o siebie oraz o to co jemy. Owsianka to jedna ze zdrowszych opcji śniadaniowych, a ta dodatkowo nie wymaga gotowania i przygotowuje się ją błyskawicznie. Zapewne wiele osób już zna ten patent, ale na pewno znajdzie się ktoś kto jeszcze się z nim nie spotkał bądź zapomniał, że można inaczej. Poza tym smacznych i kolorowych inspiracji na wiosnę nigdy za wiele.
Składniki:
Owsianka:
0,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
2 łyżeczki nasion chia
2 łyżeczki kakao
1-2 łyżeczki cukru pudru lub syropu z agawy (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 pomarańcza
kilka orzechów pekan
jagody goji
Przygotowanie:
1) Do naczynia wsypać płatki owsiane, nasiona chia, kakao oraz cukier/syrop z agawy, zalać mlekiem i dokładnie wymieszać.
2) Całość przykryć i włożyć na noc do lodówki lub odstawić w inne chłodne miejsce.
3) Rano przed zjedzeniem dodajemy orzechy, jagody oraz pomarańczę.