W mojej kuchni w dalszym ciągu trwają sałatkowe eksperymenty. Tak z wielkiego chaosu wyłoniła się kolejna szybka, lekka propozycja na bazie rzodkwi białej, mniej znanej krewnej rzodkiewki. Szkoda, bo przy swojej bardzo niskiej kaloryczności jest niezwykle bogata w cały szereg wartości odżywczych. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin
(C, PP oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden), białek, węglowodanów, błonnika oraz kwasu foliowego. Dzięki nim, chrupanie rzodkwi ułatwia usuwanie toksyn z organizmu, oczyszcza krew oraz wspomaga trawienie. Dodatkowo ma doskonały wpływ na naszą cerę i odporność. Zapraszam do wypróbowania przepisu… a kiedy już sami przekonacie się jakie to łatwe, szybkie i przyjemne, resztę czasu poświęćcie na wiosenny spacer.
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
1 biała rzodkiew
1 jabłko
2 garści mieszanki sałat
kilka orzechów laskowych
kawałeczek parmezanu
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
2) Obrać rzodkiew, cieniutko pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie.
3) Następnie umyć jabłko, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na rzodkwi.
4) Wszystko posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami i płatkami parmezanu.
5) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz) dokładnie wymieszać, można użyc w tym celu słoiczka.
6) Gotową sałatkę podajemy skropioną przygotowanym sosem.