Zdecydowanie nie należę do grona miłośników smaku młodego jęczmienia, o ile w ogóle takie istnieje, ale fakt, że jedna łyżka tego zielonego proszku zawiera mniej więcej tyle samo substancji odżywczych co 2 kilogramy świeżych warzyw i owoców przekonuje mnie do uwzględnienia go w swojej diecie i poświęcenia się w imię zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie bez znaczenia jest dla mnie również argument, że jako jedyne zielone Superfood zawiera enzymy trawienne przyspieszające rozkład toksyn znajdujących się w pożywieniu oraz substancji nietrawionych przez ludzki organizm. Żeby jednak nie było to poświęcenie wyciskające łzy z oczu, przemycam go w przyjazny sposób w smacznych koktajlach owocowo-warzywnych. Podobnie i tym razem wzbogaciłam nim napój z bananów, szpinaku oraz pomarańczy i wypiłam z przyjemnością. Spróbujcie sami i starajcie się dbać o siebie od środka, zapewniając sobie takie kopniaki witaminowe każdego dnia.
Składniki (2 porcje):
2 banany
2 garści (50 g) liści szpinaku
2 pomarańcze
2 łyżeczki młodego jęczmienia
0,5 szklanki (125 ml) wody
Przygotowanie:
1) Obrane banany podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego naczynia.
2) Dodać szpinak, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, młody jęczmień oraz wodę.
3) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
4) Podawać od razu po przygotowaniu.
Uwielbiam, koktajle na detox. Najczęściej spożywam koktajle na drugie śniadanie, bo to najwygodniejsza forma śniadania, siedząc w gabinecie.
Zgadzam się w 100% i choć spędzam dzień w domu również najcześciej robię koktajl na drugie śniadanie 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂