Słońce coraz wyżej, dzień coraz dłuższy, a za oknem i w głowach coraz bardziej zielono. Wiosna przyszła już na dobre i jak szalona pędzi w stronę lata. W takim czasie najlepiej sprawdza się to co szybkie, proste i kolorowe. Stąd kolejna sałatkowa kombinacja… tym razem z truskawkami. Oryginalna, niesamowicie soczysta z rześkim posmakiem mięty.
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
150 g truskawek
kilka liści sałaty lodowej
100 g sera fety
12 oliwek
2 łyżki listków świeżej mięty
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanych listków mięty
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Sałatę umyć, delikatnie osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach.
2) Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie.
3) Dodać ser pokrojony w kostkę, oliwki oraz listki mięty.
4) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę, sok z pomarańczy, sok z cytryny, miętę, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.
5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.