Mięciutkie, wilgotne, pyszne muffinki z dużą ilością soczystych borówek i przyjemnym, lekko orzeźwiającym cytrynowym posmakiem. Idealny, prawdziwie letni dodatek do mrożonej kawy.
Składniki (12 babeczek):
Babeczki:
0,5 szklanki (60 g) mąki pełnoziarnistej pszennej
0,5 szklanki (75 g) mąki pszennej
0,5 szklanki (100 g) cukru
0,5 szklanki (125 ml) oleju
1/3 szklanki (80 ml) mleka
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka borówek
Lukier:
0,5 szklanki (60 g) cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1) W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę pełnoziarnistą i zwykłą, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
olej, jajko, mleko.
2) Cały czas mieszając połączyć suche i mokre składniki, dolewając mokre do suchych. Na koniec dodać skórkę z cytryny oraz borówki i delikatnie wymieszać łyżką.
3) Gotową masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pailotkami.
4) Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
5) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
6) Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy przygotowanym lukrem.