Wiem, że podobnie jak ja jesteście łasuchami, kochacie słodkości i oczywiście truskawki,
dlatego dziś witam się z Wami kolejną propozycją na szybki, pyszny, bardzo truskawkowy deser, który jest kwintesencją lata… podawany na zimno, pachnący słońcem uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie. Koniecznie zróbcie, najlepiej w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsłodsze.
Składniki (4 porcje):
0,5 kg truskawek
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru
16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów
3/4 szklanki (180 ml) wody
listki mięty
Przygotowanie:
1) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem.
2) Truskawki umyć i usunąć szypułki, kilka odłożyć (ok. 8 truskawek) do pokrojenia na górę deseru, resztę zmiksować w blenderze kielichowym (lub za pomocą ręcznego) na jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłodzić np. 1 łyżką cukru pudru.
3) Do wody dodać 4 łyżki z przygotowanego musu i dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki.
4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty.
5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.