Bananowy pudding z musem z mango jest dowodem na to, że aby zdrowo i pięknie jeść nie musimy poświęcać trylionów godzin, tysięcy PLNów, ani też być artystą. Wystarczy kilkanaście minut, kilka złotych, trochę chęci i mamy pyszne, sycące śniadanie na dobry początek dnia, zdrową przekąskę lub fit deser, który zjemy bez wyrzutów sumienia, a do tego estetycznie i wygodnie podany.
Składniki (2 porcje):
Pudding:
3 łyżeczki nasion chia
1 banan
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Mus:
1 dobrze dojrzałe mango
Przygotowanie:
1) Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 15 min., po czym ponownie dokładnie wymieszać i odstać na kolejne 15 min.
2) Banana, jogurt naturalny oraz pastę waniliową zmiksować blenderm tak, aby powstała jednolita masa.
3) Do masy jogurtowo-bananowej dodać chia z mlekiem, dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, rozlać do słoiczków/szklanek i odstawić do lodówki na ok. 3 h.
4) Obrane mango pokroić na mniejsze kawałki (kawałek można pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji) i zmiksować blenderem na jednolity mus.
5) Mus nałożyć do słoiczków/szklanek na bananowy pudding i udekorować pokrojonym w kostkę mango.
6) Można podawać od razu po przygotowaniu lub wcześniej całość schłodzić.
Przepis już wylądował w moim durszlakowym zeszycie 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję 🙂
Swoją przygodę z chia zaczynam Twoim przepisem!
Super, mam nadzieję, ze zasmakuje 🙂