Tort na śniadanie? Czemu nie, kiedy jest to tort z pożywnych, sycących placuszków podany ze świeżymi owocami. Prosta, a zarazem pyszna, ciesząca oko propozycja, w sam raz by celebrować wspólny posiłek z rodziną. Idealna na długie, leniwe, weekendowe śniadanie.
Składniki (2 porcje, 8 placuszków):
Placuszki:
0,5 szklanki (70 g) mąki pełnoziarnistej pszennej
0,5 szklanki (15 g) amarantusa ekspandowanego
2 jajka
1 mały kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej kokosowy do smażenia
2 banany
garść borówek
miód
Przygotowanie:
1) Jajka wymieszać z jogurtem naturalnym za pomocą rózgi kuchennej.
2) Cały czas mieszając dodać miód, mąkę oraz proszek do pieczenia, a na końcu amarantus ekspandowany.
3) Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego.
4) Przygotowane placuszki przełożyć plasterkami banana, polać miodem i podawać z borówkami lub innymi owocami.